Ešte 1500 ha kalamitného územia TANAPu čaká na výnimky

16.08.2005 Poprad

Vysoké Tatry 15. augusta (TASR) - Novembrová kalamita postihla 12 600 ha tatranského lesa, pričom po vyše ôsmich mesiacoch nie sú ešte vydané výnimky, resp. ...
Vysoké Tatry 15. augusta (TASR) - Novembrová kalamita postihla 12 600 ha tatranského lesa, pričom po vyše ôsmich mesiacoch nie sú ešte vydané výnimky, resp. vyjadrenia na spracovanie kalamity na viac ako 1500 hektároch. Podľa ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona \"sú dokumenty o tom, že Správa TANAP-u v niektorých prípadoch neúmerne naťahuje čas pri vydávaní podkladov pre orgány životného prostredia pri ich rozhodovaní, z čoho vyplývajú aj niektoré názorové rozdiely medzi ochranármi a lesníkmi\".

Po nedávnom rozsiahlom požiari odborníci aktualizovali projekt protipožiarnej ochrany s dôrazom na intravilány mesta Vysoké Tatry a okolie turistických chodníkov. Ochrana životného prostredia totiž vydala na všetky lesné pozemky bez rozdielu povinnosť ponechať najmenej 30 percent hmoty na danom území. Týka sa to aj zóny C, ktorá zasahuje do intravilánov. V priemere tam zostáva na hektári zhruba 80 m3 vysokozápalnej hmoty.
Podľa ministra lesníci pristupujú k riešeniu problému ako k aktívnej ochrane, na rozdiel od druhej strany, ktorá je nezriedka pasívna a v počiatkoch sa snažila využiť situáciu na vyhlásenie zonácie bez súhlasu vlastníka. Návrh, ktorý predložili niektoré ochranárske organizácie, predpokladal ponechať v zóne A všetku kalamitnú hmotu, v zóne B spracovať 50 percent a rovnaký objem ponechať. V zóne C spracovať 70 percent hmoty a ostávajúcich 30 percent ponechať.
Minister zdôraznil, že lesy po stáročia pestovali lesníci a \"keď dnes hovoríme, že v Tatrách sú biotopy európskeho významu, je to najlepšie ocenenie ich práce. Nemyslím, že je vhodné kriminalizovať prácu lesníkov a ich postoje\". Pripomenul, že osobitosťou územia TANAP-u je existencia mesta Vysoké Tatry s takmer 5 tisíc obyvateľmi a tiež približne milión návštevníkov, ktorí sa tam ročne vystriedajú. Protipožiarne opatrenia sledujú ochranu zdravia a životov ľudí a ich majetku.
 

Vyberte región

mark